Drie 'inbrekers' aangehouden mede dankzij inwoners Mijdrecht tijdens oefening

dinsdag 8 maart 2016

Mijdrecht - Bij een inbraakoefening die de politie donderdagavond 3 maart 2016 hield in de wijk Twistvliet, zijn drie nepinbrekers aangehouden mede dankzij oplettende buurtbewoners. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing. Ook werd de politiehelikopter ingezet.

Om 19:30 uur begon de oefening met een Burgernet-melding met het signalement van vijf mannen in een auto die verdacht werden van inbraak. Het bericht werd naar 2394 Burgernet-deelnemers gestuurd. De agenten die meededen aan de oefening kregen dezelfde informatie: vijf mannen hadden ingebroken op de Roerdomp. De inbrekers zouden mogelijk nog in de woning aanwezig zijn.

De politie zette de omgeving af en riep de ondersteuning in van de politiehelikopter. Terwijl de bemanning van de helikopter zicht hield op het pand en de directe omgeving, betraden de agenten samen met een hondengeleider de woning. Hier trof de politie een verdachte aan, die direct werd aangehouden.

Na enige tijd zagen de politiemensen vanuit de lucht met behulp van een warmtebeeldcamera een verdachte in het park zitten. Het park werd vervolgens afgezet. Twee agenten benaderden de verdachte en hielden hem vervolgens aan met behulp van een zogenoemde bijtmouw. Dit was een trainingsmoment voor de hondengeleider omdat echte verdachten soms ook niet meewerken.

Zowel de agenten als de nepinbrekers kregen meer inzicht in de medewerking van het publiek. Voor de 'inbrekers' was het opvallend hoezeer zij zich in de gaten gehouden voelden. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners wordt niet structureel geoefend.

Bij de nabespreking voor de Burgernetdeelnemers na afloop van de oefening bleek dat het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties niet heel bekend is bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2.. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

Zowel de politie als de Burgernetdeelnemers waren tevreden over deze oefening. Het hoofddoel van de oefening, burgers betrekken bij het politiewerk, is goed gelukt. Het viel de politieagenten op hoe actief de Burgernetdeelnemers meededen aan het zoeken naar de verdachten. In totaal hebben 20 deelnemers gebeld met informatie en dat is opvallend veel. In één geval leidde het telefoontje van een deelnemer direct tot de aanhouding van een verdachte.

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. In de Gemeente De Ronde Venen zijn 5.757 van de 42.635 inwoners Burgernet-deelnemer (dat is 13,5 procent). In Mijdrecht is 14.7 procent van de inwoners Burgernet-deelnemer. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl.

bron: politie.nl | Categorie: inbraak


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Kockengen | 112 alarmeringen Kockengen | Goedkoop Tanken in Kockengen | Supermarkten in Kockengen | Weerbericht Kockengen